Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

0 ΚΟΛΛΥΒΑ


ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΟΛΛΥΒΑ

Όταν κοντοζυγώνουν τα ψυχοσάββατα τρέχουμε πολλές από εμάς να κάνουμε κόλλυβα...
Συνήθως κάνουμε το πρώτο από τα τρία ή και τα τρία Σάββατα....
Αυτό που κάνω εγώ, είναι το τελευταίο....
Και είναι η ανάμνηση των κολλύβων του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, επί αυτοκρατορίας του Ιουλιανού του επονομαζόμενου και Παραβάτη....
Γίνονται , το πρώτο Σάββατο, της Α' εβδομάδας των νηστειών, 43 ημέρες πριν το Πάσχα....
Σε άλλο ξεχωριστό άρθρο θα επεκταθώ αναλυτικά στο θέμα αυτό, μιας και ο Ιουλιανός ο επονομαζόμενος και Παραβάτης ήταν η αιτία να μην κοιμηθώ ένα ολόκληρο βράδυ και να μάθω απ' έξω ΚΑΤΙ που το θυμάμαι και το λέω μέχρι σήμερα....
Με κοιτούν περίεργα βέβαια....

Αν σας αρέσουν τα κόλλυβα , το κολυβόζουμο και τα στολίσματα , πάρτε στάρι .....

Υλικά

1/2 κιλό σιτάρι
200 γρ.καρύδια
150 γρ.φουντούκια
150 γρ.αμύγδαλα ασπρισμένο
100 γρ.σταφίδες ξανθές
100 γρ.σταφίδες μαύρες
150 γρ.ρεβίθι ή στραγάλι σκόνη
150 γρ.σουσάμι άσπρο
150 γρ.ζάχαρη ψιλή
100 γρ.ζάχαρη άχνη
2 κουτ.της σούπας κόλιανδρο σκόνη
2 κουτ.της σούπας μαϊντανό
1 κουτ.της σούπας κανέλα
1 κουτ.του γλυκού γαρύφαλλο
1 ρόδι
2 φύλλα δάφνης
4 λεμονόφυλλα
1 κουτ.του γλυκού αλάτι
Κουφέτα
Ασημένια κουφετάκια διάφορα σχήματα

Εκτέλεση

Η διαδικασία ξεκινάει από την προηγούμενη μέρα και διαρκεί συνολικά αρκετές ώρες.
Πλένετε καλά το σιτάρι και το βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσει.
Ρίχνετε το αλάτι, την δάφνη και μόλις αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να βράσει σιγά - σιγά για 2 ώρες .
Αφήνετε σκεπασμένο για 1 ώρα και μετά σουρώνετε , πετάτε την δάφνη και ξεπλύνετε 2 -3 φορές.*
Το αφήνετε να στραγγίσει καλά και το αδειάζετε σε επιφάνεια που έχετε στρώσει ένα καθαρό τραπεζομάντιλο και απορροφητικό χαρτί.
Επάνω ρίχνετε τα λεμονόφυλλα καλά πλυμένα.
Σε αυτό το σημείο ανάψετε το θυμιατό και θυμιατίζετε 3 φορές , γιατί έτσι πρέπει.
Εάν είναι καλοκαίρι , σκεπάζετε για τις μύγες.
Το αφήνετε να στεγνώσει και θα το καταλάβετε ότι είναι έτοιμο, αν το πιάνετε και δεν κολλάει στην παλάμη σας ούτε σπυρί.
Κατά διαστήματα το ανακατεύετε ελαφρά.

Στην συνέχεια ξεκινάτε την διαδικασία με τα υλικά.
Κόβετε τα καρύδια και τα φουντούκια σε μικρά κομμάτια.
Καθαρίζετε τις σταφίδες από τα κοτσάνια τους.
Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό, καθαρίζετε το ρόδι και τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί.
Σε τηγάνι καβουρδίζετε το σουσάμι και όταν κρυώσει το ψιλοκόβετε στο μούλτι.
Κόβετε τα ασπρισμένα αμύγδαλα στην μέση και τα καβουρδίζετε καλά.
Σε μια λεκάνη βάζετε τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, το σουσάμι, το κανελογαρύφαλλο, τον κόλιανδρο, το μισό ρεβίθι ή στραγάλι σκόνη και τα ανακατεύετε καλά.
Όταν το ρόδι και ο μαϊντανός στεγνώσουν καλά τα προσθέτετε στην λεκάνη.
Τέλος βάζετε και το σιτάρι που έχει στεγνώσει .
Τα ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί χωρίς τις ζάχαρες.

Σε γυάλινο μπολ στρογγυλό ή τετράγωνο βάζετε το μείγμα και το πατάτε με την παλάμη σας να ισιώσει.
Επάνω ρίχνετε το υπόλοιπο στραγάλι
να καλύψει καλά όλο το υλικό και το πατάτε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Καλύπτετε με την ψιλή ζάχαρη και την πατάτε με το αλουμινόχαρτο να ισιώσει καλά .
Τέλος επάνω με ψιλή σήτα ρίχνετε προσεκτικά την ζάχαρη άχνη, χωρίς να την πατήσετε.
Με τα κουφέτα και τα ασημένια κουφετάκια στολίζετε όπως θέλετε και στην μέση κάνετε ένα σταυρό.

Όταν τελειώσετε τοποθετείτε το σιτάρι σε τραπέζι, ανάβετε το καντήλι και θυμιατίζετε 3 φορές **

* Το νερό που έχετε βράσει το σιτάρι εάν το κρατήσετε μπορείτε να το κάνετε τον λεγόμενο ΧΥΛΟ.
Βάζετε το ζουμί σε κατσαρόλα , ρίχνετε σουσάμι καβουρδισμένο, λίγο καρύδι αλεσμένο, ρεβίθι ή στραγάλι σκόνη, αλάτι, ζάχαρη, λίγο πιπέρι, κανέλα, γαρύφαλλο και ανακατεύετε μέχρι να πήξει ελαφρά.
Σε άλλα μέρη το κάνουν πηχτό να τρώγεται με το κουτάλι, αλλού να πίνετε στο ποτήρι .

** Η γιαγιά μου, ήταν πολύ της εκκλησίας και ακολουθούσε πάντα αυτό το τελετουργικό, κάθε φορά που έκανε κόλλυβα .....
Και δυστυχώς, έκανε πάρα πολύ συχνά.......


Καλή επιτυχία

Katerina Malachia







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ειμαι μελος

Translate

 

Αλμυρά και Γλυκά Μυστικά Template by Ipietoon Cute Blog Design